Βασιλόπιτα με μαγιά
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
vasilopita-vefa-790×425
Υλικά:
 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ κουταλάκι αλάτι
 ½ κούπα βούτυρο
 ¾ κούπας ζάχαρη
 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
 ½ κούπα γάλα καυτό
 3 αυγά
 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
 αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι
Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι

2

Διαλύστε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic σε 4 κουταλιές χλιαρό νερό (30-35οC)

3

Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10 λεπτά, ώσπου να κάνει φούσκες

4

Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά

5

Σε μία λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι

6

Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τα αυγά

7

Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά

8

Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο

9

Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει

10

Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου

11

Πατήστε τη να ξεφουσκώσει

12

Πλάστε μία μεγάλη βασιλόπιτα και βάλτε το νόμισμα

13

Σκεπάστε την κι αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο για 30 λεπτά περίπου

14

Αλείψτε τη με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τη με τα αμύγδαλα (κομμένα στη μέση) ή πασπαλίστε τη με λίγο σουσάμι

15

Ψήστε τη σε φούρνο 200οC για 30 λεπτά περίπου

Ingredients

Υλικά:
 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ κουταλάκι αλάτι
 ½ κούπα βούτυρο
 ¾ κούπας ζάχαρη
 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
 ½ κούπα γάλα καυτό
 3 αυγά
 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
 αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι

Directions

Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι

2

Διαλύστε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic σε 4 κουταλιές χλιαρό νερό (30-35οC)

3

Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10 λεπτά, ώσπου να κάνει φούσκες

4

Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά

5

Σε μία λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι

6

Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τα αυγά

7

Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά και αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά

8

Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο

9

Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει

10

Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου

11

Πατήστε τη να ξεφουσκώσει

12

Πλάστε μία μεγάλη βασιλόπιτα και βάλτε το νόμισμα

13

Σκεπάστε την κι αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο για 30 λεπτά περίπου

14

Αλείψτε τη με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τη με τα αμύγδαλα (κομμένα στη μέση) ή πασπαλίστε τη με λίγο σουσάμι

15

Ψήστε τη σε φούρνο 200οC για 30 λεπτά περίπου

Βασιλόπιτα με μαγιά

Pin It on Pinterest