Κρουασάν
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
krouasan-vefa-790×425
Υλικά για 12 κομμάτια:
 5-6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
 2 κουταλιές βούτυρο
 2 κουταλιές ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
 2 αυγά
 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική

3

Ζυμώστε τη 5 λεπτά και αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

4

Ζυμώστε τη ξανά και βάλτε τη για 1 ώρα στο ψυγείο

5

Ανοίξτε τη σε φύλλο 50Χ20 εκ., απλώστε επάνω το 1/3 από το βούτυρο και διπλώστε το στα 3 σκεπάζοντας το βούτυρο

6

Προσέξτε πολύ καθώς απλώνετε το βούτυρο να αφήσετε τριγύρω δύο εκατοστά περιθώριο

7

Βρέξτε ελαφρά και κολλήστε τις άκρες, ώστε το βούτυρο να μην βγαίνει έξω

8

Βάλτε τη ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο

9

Ξανανοίξτε τη σε φύλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, απλώνοντας άλλο 1/3 από το βούτυρο

10

Βάλτε πάλι στο ψυγείο

11

Επαναλάβετε ακόμη μία φορά την ίδια διαδικασία

12

Τοποθετήστε πάλι τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα

13

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 30εκ. και πάχους 8 χιλ.

14

Κόψτε τη σε 12 τόξα

15

Τυλίξτε κάθε τόξο σε ρολό από την περιφέρεια προς το κέντρο

16

Απλώστε τα κρουασάν σε λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω

17

Κρυώστε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά

18

Αλείψτε τα με λίγο γάλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 15-18 λεπτά περίπου

19

Αν θέλετε, τυλίξτε μέσα καρύδια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα

20

Όταν βγουν από το φούρνο γλασάρετε τα με λίγο γλάσο βανίλιας

Ingredients

Υλικά για 12 κομμάτια:
 5-6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
 2 κουταλιές βούτυρο
 2 κουταλιές ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
 2 αυγά
 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη

Directions

Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική

3

Ζυμώστε τη 5 λεπτά και αφήστε τη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

4

Ζυμώστε τη ξανά και βάλτε τη για 1 ώρα στο ψυγείο

5

Ανοίξτε τη σε φύλλο 50Χ20 εκ., απλώστε επάνω το 1/3 από το βούτυρο και διπλώστε το στα 3 σκεπάζοντας το βούτυρο

6

Προσέξτε πολύ καθώς απλώνετε το βούτυρο να αφήσετε τριγύρω δύο εκατοστά περιθώριο

7

Βρέξτε ελαφρά και κολλήστε τις άκρες, ώστε το βούτυρο να μην βγαίνει έξω

8

Βάλτε τη ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο

9

Ξανανοίξτε τη σε φύλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, απλώνοντας άλλο 1/3 από το βούτυρο

10

Βάλτε πάλι στο ψυγείο

11

Επαναλάβετε ακόμη μία φορά την ίδια διαδικασία

12

Τοποθετήστε πάλι τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα

13

Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 30εκ. και πάχους 8 χιλ.

14

Κόψτε τη σε 12 τόξα

15

Τυλίξτε κάθε τόξο σε ρολό από την περιφέρεια προς το κέντρο

16

Απλώστε τα κρουασάν σε λαδόχαρτο στο ταψί του φούρνου με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω

17

Κρυώστε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά

18

Αλείψτε τα με λίγο γάλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 15-18 λεπτά περίπου

19

Αν θέλετε, τυλίξτε μέσα καρύδια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα

20

Όταν βγουν από το φούρνο γλασάρετε τα με λίγο γλάσο βανίλιας

Κρουασάν

Pin It on Pinterest