Τσουρέκι μαρμελάδας
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
tsoureki-marm-vefa-790×425
Υλικά για τη ζύμη (2 τσουρέκια):
 ½ κιλό (4 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
 2 αυγά
 ½ φλιτζάνι βούτυρο
 1 κουταλάκι αλάτι
 άρωμα (μαχλέπι , μαστίχα , ξύσμα λεμονιού)
Υλικά για τη γέμιση:
 ½ κιλό μαρμελάδα
 1 κρόκο για επάλειψη
 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη λεία και ελαστική

4

Αφήστε σε υγρό και ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

5

Ξαναζυμώστε τη για 5 λεπτά

6

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση κι ανοίξτε 2 φύλλα διαστάσεων 30x30 εκ. πάχους 8 χιλ.

7

Στρώστε στο κέντρο κατά μήκος τη μισή μαρμελάδα αφήνοντας επάνω-κάτω περιθώριο 4 εκ. και στις πλευρές από 10 εκ.

8

Κόψτε τις πλευρές σε λωρίδες φάρδους 4 εκ. χωρίς να φθάνετε ως τη μαρμελάδα

9

Αφαιρέστε τις τέσσερις λωρίδες από τις γωνίες

10

Αλείψτε τα περιθώρια και τις λωρίδες με κρόκο αραιωμένο με νερό

11

Σηκώστε πρώτα τα δύο περιθώρια επάνω-κάτω σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση. Κατόπιν σηκώστε δύο-δύο τις λωρίδες αντικριστά και σταυρώστε τις σε Χ επάνω από τη μαρμελάδα

12

Βάλτε τα σε ταψί επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε ζεστό και υγρό μέρος, να φουσκώσουν

13

Αλείψτε τα με το κρόκο , πασπαλίστε τα με τα αμύγδαλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου

14

Πριν τα φουρνίσετε ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό

Ingredients

Υλικά για τη ζύμη (2 τσουρέκια):
 ½ κιλό (4 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
 2 αυγά
 ½ φλιτζάνι βούτυρο
 1 κουταλάκι αλάτι
 άρωμα (μαχλέπι , μαστίχα , ξύσμα λεμονιού)
Υλικά για τη γέμιση:
 ½ κιλό μαρμελάδα
 1 κρόκο για επάλειψη
 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα

Directions

Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη λεία και ελαστική

4

Αφήστε σε υγρό και ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

5

Ξαναζυμώστε τη για 5 λεπτά

6

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση κι ανοίξτε 2 φύλλα διαστάσεων 30x30 εκ. πάχους 8 χιλ.

7

Στρώστε στο κέντρο κατά μήκος τη μισή μαρμελάδα αφήνοντας επάνω-κάτω περιθώριο 4 εκ. και στις πλευρές από 10 εκ.

8

Κόψτε τις πλευρές σε λωρίδες φάρδους 4 εκ. χωρίς να φθάνετε ως τη μαρμελάδα

9

Αφαιρέστε τις τέσσερις λωρίδες από τις γωνίες

10

Αλείψτε τα περιθώρια και τις λωρίδες με κρόκο αραιωμένο με νερό

11

Σηκώστε πρώτα τα δύο περιθώρια επάνω-κάτω σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση. Κατόπιν σηκώστε δύο-δύο τις λωρίδες αντικριστά και σταυρώστε τις σε Χ επάνω από τη μαρμελάδα

12

Βάλτε τα σε ταψί επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε ζεστό και υγρό μέρος, να φουσκώσουν

13

Αλείψτε τα με το κρόκο , πασπαλίστε τα με τα αμύγδαλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου

14

Πριν τα φουρνίσετε ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό

Τσουρέκι μαρμελάδας

Pin It on Pinterest