Υλικά για τη ζύμη (2 τσουρέκια):
½ κιλό (4 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
άρωμα (μαχλέπι , μαστίχα , ξύσμα λεμονιού)
Υλικά για τη γέμιση:
½ κιλό μαρμελάδα
1 κρόκο για επάλειψη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
1Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα
2Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να γίνει χυλός
3Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη λεία και ελαστική
4Αφήστε σε υγρό και ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
6Χωρίστε τη ζύμη στη μέση κι ανοίξτε 2 φύλλα διαστάσεων 30x30 εκ. πάχους 8 χιλ.
7Στρώστε στο κέντρο κατά μήκος τη μισή μαρμελάδα αφήνοντας επάνω-κάτω περιθώριο 4 εκ. και στις πλευρές από 10 εκ.
8Κόψτε τις πλευρές σε λωρίδες φάρδους 4 εκ. χωρίς να φθάνετε ως τη μαρμελάδα
9Αφαιρέστε τις τέσσερις λωρίδες από τις γωνίες
10Αλείψτε τα περιθώρια και τις λωρίδες με κρόκο αραιωμένο με νερό
11Σηκώστε πρώτα τα δύο περιθώρια επάνω-κάτω σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση. Κατόπιν σηκώστε δύο-δύο τις λωρίδες αντικριστά και σταυρώστε τις σε Χ επάνω από τη μαρμελάδα
12Βάλτε τα σε ταψί επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε ζεστό και υγρό μέρος, να φουσκώσουν
13Αλείψτε τα με το κρόκο , πασπαλίστε τα με τα αμύγδαλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου
14Πριν τα φουρνίσετε ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό
Ingredients
Υλικά για τη ζύμη (2 τσουρέκια):
½ κιλό (4 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
άρωμα (μαχλέπι , μαστίχα , ξύσμα λεμονιού)
Υλικά για τη γέμιση:
½ κιλό μαρμελάδα
1 κρόκο για επάλειψη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκομμένα
Directions
Εκτέλεση:
1Ανακατέψτε τη ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα
2Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να γίνει χυλός
3Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη λεία και ελαστική
4Αφήστε σε υγρό και ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
6Χωρίστε τη ζύμη στη μέση κι ανοίξτε 2 φύλλα διαστάσεων 30x30 εκ. πάχους 8 χιλ.
7Στρώστε στο κέντρο κατά μήκος τη μισή μαρμελάδα αφήνοντας επάνω-κάτω περιθώριο 4 εκ. και στις πλευρές από 10 εκ.
8Κόψτε τις πλευρές σε λωρίδες φάρδους 4 εκ. χωρίς να φθάνετε ως τη μαρμελάδα
9Αφαιρέστε τις τέσσερις λωρίδες από τις γωνίες
10Αλείψτε τα περιθώρια και τις λωρίδες με κρόκο αραιωμένο με νερό
11Σηκώστε πρώτα τα δύο περιθώρια επάνω-κάτω σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση. Κατόπιν σηκώστε δύο-δύο τις λωρίδες αντικριστά και σταυρώστε τις σε Χ επάνω από τη μαρμελάδα
12Βάλτε τα σε ταψί επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε ζεστό και υγρό μέρος, να φουσκώσουν
13Αλείψτε τα με το κρόκο , πασπαλίστε τα με τα αμύγδαλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου
14Πριν τα φουρνίσετε ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό