Σταφιδόψωμα
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
From: Vefa Alexiadou
stafidopsomo-vefa-790×425
Υλικά:
 1 κούπα γάλα
 ¼ κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
 ½ κούπα ζάχαρη
 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
 1 κουταλάκι αλάτι
 ½ κουταλάκι σόδα
 1 κούπα χλιαρό νερό (30-35οC)
 6-7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 2 κούπες σταφίδες μαύρες πλυμένες και σκουπισμένες
 1 αυγό κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό
Εκτέλεση:
1

Βράστε το γάλα και προσθέστε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα

2

Αφήστε το μίγμα μέχρι να γίνει χλιαρό

3

Διαλύστε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic στο χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα αλεύρι, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός

4

Αφήστε τη να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο

5

Κοσκινίστε το υπόλοιπο αλεύρι σε μία λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο

6

Ρίξτε τη φουσκωμένη μαγιά και το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε επί 10 λεπτά, μέχρι να επιτύχετε μία ζύμη λεία και εύπλαστη

7

Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ κι αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο

8

Σκεπάστε κι αφήστε τη να μείνει σε χλιαρό μέρος, 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο

9

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη στη μέση

10

Ανοίξτε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα 30Χ40 εκ. κι απλώστε επάνω τις σταφίδες

11

Ξεκινώντας από την μακριά πλευρά τυλίξτε δύο ρολά

12

Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια 3 εκ. και πλάστε τα σε στενόμακρα ψωμάκια

13

Απλώστε τα ψωμάκια σε ταψί, σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Ή εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τα ρολά σε δύο στενόμακρες φόρμες βουτυρωμένες και πατώντας τα, να πάρουν το σχήμα της φόρμας

14

Σκεπάστε κι αφήστε, να διπλασιασθούν σε όγκο

15

Αλείψτε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι

16

Ψήστε στους 200οC για 15-20 λεπτά περίπου

17

Βγάλτε τα από το ταψί ή τις φόρμες κι αφήστε να κρυώσουν σε σχάρα

Ingredients

Υλικά:
 1 κούπα γάλα
 ¼ κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
 ½ κούπα ζάχαρη
 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
 1 κουταλάκι αλάτι
 ½ κουταλάκι σόδα
 1 κούπα χλιαρό νερό (30-35οC)
 6-7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 2 κούπες σταφίδες μαύρες πλυμένες και σκουπισμένες
 1 αυγό κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό

Directions

Εκτέλεση:
1

Βράστε το γάλα και προσθέστε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα

2

Αφήστε το μίγμα μέχρι να γίνει χλιαρό

3

Διαλύστε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic στο χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα αλεύρι, μέχρι να γίνει πηχτός χυλός

4

Αφήστε τη να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο

5

Κοσκινίστε το υπόλοιπο αλεύρι σε μία λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο

6

Ρίξτε τη φουσκωμένη μαγιά και το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε επί 10 λεπτά, μέχρι να επιτύχετε μία ζύμη λεία και εύπλαστη

7

Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ κι αλείψτε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο

8

Σκεπάστε κι αφήστε τη να μείνει σε χλιαρό μέρος, 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο

9

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη στη μέση

10

Ανοίξτε δύο παραλληλόγραμμα φύλλα 30Χ40 εκ. κι απλώστε επάνω τις σταφίδες

11

Ξεκινώντας από την μακριά πλευρά τυλίξτε δύο ρολά

12

Κόψτε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια 3 εκ. και πλάστε τα σε στενόμακρα ψωμάκια

13

Απλώστε τα ψωμάκια σε ταψί, σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Ή εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τα ρολά σε δύο στενόμακρες φόρμες βουτυρωμένες και πατώντας τα, να πάρουν το σχήμα της φόρμας

14

Σκεπάστε κι αφήστε, να διπλασιασθούν σε όγκο

15

Αλείψτε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι

16

Ψήστε στους 200οC για 15-20 λεπτά περίπου

17

Βγάλτε τα από το ταψί ή τις φόρμες κι αφήστε να κρυώσουν σε σχάρα

Σταφιδόψωμα

Pin It on Pinterest