Πιροσκί
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
piroski-vefa-790×425
Υλικά για τη ζύμη (30-35 κομμάτια):
 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
 1 κουταλιά ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο
 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
Για τη γέμιση:
 300 γρ. κιμά
 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο
 ¼ φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
 ¼ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
 2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
 1 κουταλιά ρύζι Καρολίνα
 αλάτι, πιπέρι
 1 αυγό ωμό
Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα

2

Χτυπήστε το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική

4

Βάλτε το μπολ με τη ζύμη κλεισμένο σε πλαστική σακούλα μέσα στο φούρνο, που έχετε θερμάνει στους 40οC και σβήστε τον

5

Αφήστε να διπλασιασθεί σε όγκο

6

Στο μεταξύ σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με τον κιμά στο βούτυρο κι ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης

7

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και κόψτε μ’ ένα ποτήρι κύκλους διαμέτρου 9 εκ.

8

Βάλτε πάνω σε κάθε κύκλο μια κουταλιά γέμιση, αλείψτε τις άκρες με νερό, διπλώστε και κολλήστε τες

9

Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε στη ζύμη λουκάνικα κοκτέιλ (αλειμμένα με μουστάρδα ή κέτσαπ)

10

Αφήστε τα πιροσκί να διπλασιασθούν σε όγκο και τηγανίστε τα σε φριτέζα ή σε μπόλικο καυτό λάδι

11

Σερβίρονται ζεστά

Ingredients

Υλικά για τη ζύμη (30-35 κομμάτια):
 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
 1 κουταλιά ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο
 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους
Για τη γέμιση:
 300 γρ. κιμά
 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο
 ¼ φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
 ¼ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
 2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
 1 κουταλιά ρύζι Καρολίνα
 αλάτι, πιπέρι
 1 αυγό ωμό

Directions

Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό γάλα

2

Χτυπήστε το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική

4

Βάλτε το μπολ με τη ζύμη κλεισμένο σε πλαστική σακούλα μέσα στο φούρνο, που έχετε θερμάνει στους 40οC και σβήστε τον

5

Αφήστε να διπλασιασθεί σε όγκο

6

Στο μεταξύ σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με τον κιμά στο βούτυρο κι ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης

7

Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και κόψτε μ’ ένα ποτήρι κύκλους διαμέτρου 9 εκ.

8

Βάλτε πάνω σε κάθε κύκλο μια κουταλιά γέμιση, αλείψτε τις άκρες με νερό, διπλώστε και κολλήστε τες

9

Αν θέλετε μπορείτε να τυλίξετε στη ζύμη λουκάνικα κοκτέιλ (αλειμμένα με μουστάρδα ή κέτσαπ)

10

Αφήστε τα πιροσκί να διπλασιασθούν σε όγκο και τηγανίστε τα σε φριτέζα ή σε μπόλικο καυτό λάδι

11

Σερβίρονται ζεστά

Πιροσκί

Pin It on Pinterest