Ντόνατς
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
From: Vefa Alexiadou
donuts-vefa-790×425
Υλικά για 24 κομμάτια:
 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
 ¾ φλιτζανιού χλιαρό γάλα
 ¼ φλιτζανιού ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 1 αυγό
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση για τα ντόνατς:
1

Ανακατέψτε τη μαγιά στιγμής Mac Magic με το αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε για να γίνει μία ζύμη μαλακιά και ελαστική, που να μην κολλάει

3

Σκεπάστε τη και αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο

4

Ξαναζυμώστε την μερικά λεπτά και ανοίξτε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 8 χιλ.

5

Κόψτε με ένα ποτήρι δίσκους 6 εκ. βουτώντας το σε αλεύρι, για να μην κολλάει στη ζύμη

6

Με το βιδωτό καπάκι ενός μπουκαλιού, αφαιρέστε μικρούς δίσκους από το κέντρο

7

Απλώστε τα δακτυλίδια σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί του φούρνου, σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε υγρό και ζεστό μέρος να διπλασιασθούν σε όγκο

8

Ψήστε τα λίγα λίγα σε φριτέζα στους 180ο C ή σε μπόλικο καυτό λάδι ροδίζοντάς τα ελαφρά και από τις δύο πλευρές

9

Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει το πολύ λάδι

10

Βουτήξτε τα στο γλάσο όσο είναι ζεστά, ή τυλίξτε τα σε ζάχαρη άχνη

Για γλάσο λεμονιού:

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Για γλάσο βανίλιας:

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια και 2 κουταλιές γάλα.

Για γλάσο σοκολάτας:

Λιώστε 75 γρ. κουβερτούρα, ρίξτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και 2-3 κουταλιές γάλα ή κονιάκ και ανακατέψτε ζωηρά.

Ingredients

Υλικά για 24 κομμάτια:
 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
 ¾ φλιτζανιού χλιαρό γάλα
 ¼ φλιτζανιού ζάχαρη
 1 κουταλάκι αλάτι
 1 αυγό
 ¼ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο

Directions

Εκτέλεση για τα ντόνατς:
1

Ανακατέψτε τη μαγιά στιγμής Mac Magic με το αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε για να γίνει μία ζύμη μαλακιά και ελαστική, που να μην κολλάει

3

Σκεπάστε τη και αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο

4

Ξαναζυμώστε την μερικά λεπτά και ανοίξτε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο πάχους 8 χιλ.

5

Κόψτε με ένα ποτήρι δίσκους 6 εκ. βουτώντας το σε αλεύρι, για να μην κολλάει στη ζύμη

6

Με το βιδωτό καπάκι ενός μπουκαλιού, αφαιρέστε μικρούς δίσκους από το κέντρο

7

Απλώστε τα δακτυλίδια σε αλευρωμένη πετσέτα στο ταψί του φούρνου, σκεπάστε τα κι αφήστε τα σε υγρό και ζεστό μέρος να διπλασιασθούν σε όγκο

8

Ψήστε τα λίγα λίγα σε φριτέζα στους 180ο C ή σε μπόλικο καυτό λάδι ροδίζοντάς τα ελαφρά και από τις δύο πλευρές

9

Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει το πολύ λάδι

10

Βουτήξτε τα στο γλάσο όσο είναι ζεστά, ή τυλίξτε τα σε ζάχαρη άχνη

Για γλάσο λεμονιού:

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Για γλάσο βανίλιας:

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια και 2 κουταλιές γάλα.

Για γλάσο σοκολάτας:

Λιώστε 75 γρ. κουβερτούρα, ρίξτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και 2-3 κουταλιές γάλα ή κονιάκ και ανακατέψτε ζωηρά.

Ντόνατς

Pin It on Pinterest