Λευκό ψωμί
Από την: Βέφα Αλεξιάδου
From: Vefa Alexiadou
leuko-psomi-vefa-790×425
Υλικά για 2 ψωμιά φόρμας:
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic
 5-6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
 2 κουταλιές ζάχαρη
 ½ κουταλιά αλάτι
 1 ½ κουταλιά μαλακό βούτυρο
Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει

4

Ζυμώστε τη 10 λεπτά περίπου

5

Βάλτε τη σε βαθύ βουτυρωμένο μπολ και αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο

6

Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, βάλτε το στο φούρνο, που έχετε θερμάνει στους 40οC και σβήστε τον

7

Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου

8

Πατήστε τη να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη στη μέση

9

Πλάστε κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο σχήμα 45x25 εκ. και τυλίξτε το από τη στενή πλευρά σε ρολό

10

Πατήστε τις άκρες να κολλήσουν και διπλώστε τες προς τα κάτω

11

Βάλτε τα σε δύο βουτυρωμένες φόρμες ψωμιού 22x9x6 εκ. με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω

12

Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο, σκεπάστε τα και αφήστε τα σε ζεστό υγρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο 30 λεπτά περίπου

13

Πριν τα φουρνίσετε, ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό

14

Βάλτε τα στο πιο χαμηλό ράφι, ώστε οι επιφάνειες τους να φθάνουν ως τη μέση του φούρνου και προσέξτε να μην ακουμπούν μεταξύ τους

15

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15 λεπτά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε τα άλλα 20 λεπτά περίπου ώσπου η επιφάνεια να πάρει καστανό-ξανθό χρώμα

16

Βγάλτε τα ψωμιά σε σχάρα, αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο και αφήστε τα να κρυώσουν

Ingredients

Υλικά για 2 ψωμιά φόρμας:
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic
 5-6 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1 ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
 2 κουταλιές ζάχαρη
 ½ κουταλιά αλάτι
 1 ½ κουταλιά μαλακό βούτυρο

Directions

Εκτέλεση:
1

Ανακατέψτε την ξηρή μαγιά στιγμής Mac Magic με το μισό αλεύρι και το χλιαρό νερό

2

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε να γίνει χυλός

3

Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις και ζυμώστε σε ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει

4

Ζυμώστε τη 10 λεπτά περίπου

5

Βάλτε τη σε βαθύ βουτυρωμένο μπολ και αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο

6

Σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, βάλτε το στο φούρνο, που έχετε θερμάνει στους 40οC και σβήστε τον

7

Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου

8

Πατήστε τη να ξεφουσκώσει και χωρίστε τη στη μέση

9

Πλάστε κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο σχήμα 45x25 εκ. και τυλίξτε το από τη στενή πλευρά σε ρολό

10

Πατήστε τις άκρες να κολλήσουν και διπλώστε τες προς τα κάτω

11

Βάλτε τα σε δύο βουτυρωμένες φόρμες ψωμιού 22x9x6 εκ. με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω

12

Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο, σκεπάστε τα και αφήστε τα σε ζεστό υγρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο 30 λεπτά περίπου

13

Πριν τα φουρνίσετε, ραντίστε το φούρνο με λίγο νερό

14

Βάλτε τα στο πιο χαμηλό ράφι, ώστε οι επιφάνειες τους να φθάνουν ως τη μέση του φούρνου και προσέξτε να μην ακουμπούν μεταξύ τους

15

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15 λεπτά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε τα άλλα 20 λεπτά περίπου ώσπου η επιφάνεια να πάρει καστανό-ξανθό χρώμα

16

Βγάλτε τα ψωμιά σε σχάρα, αλείψτε την επιφάνεια με λίγο μαλακό βούτυρο και αφήστε τα να κρυώσουν

Notes

Λευκό ψωμί
Nutrition Facts

0 servings

Serving size

Pin It on Pinterest